Vezi Insta Story-ul unui prieten de la o petrecere și regreți că nu ai mers? Simți nevoia să cumperi ceva, orice, de Black Friday, chiar dacă nu ai nevoie? Da și da? Atunci ai simțit efectul FOMO (Fear of Missing Out = teama de a rata).

Mai mult, dacă FOMO este declanșat, în cazul tău, în special de postările de pe Instagram cu #foodporn, #myDubai sau #aboutlastnight, conform statisticilor sunt șanse să faci parte din generația Milennials.

Teama de a pierde o ofertă, un mesaj de la un brand, orice propunere din online a brandurilor, poate fi exploatată cu succes ca tactică în strategiile de Marketing. Așadar, dacă lucrezi în Digital MarComm, trebuie să știi cum poți folosi FOMO în propriul avantaj.

Lipsă stoc vs. necesitate

O trupă care nu e chiar în topul preferințelor tale va avea un concert în mare vogă. S-au vândut deja 99% dintre bilete. Nu-i așa că simți că vrei și tu să participi la concert? Vezi? Deficitul a creat grabă și necesitate, pentru că oamenilor le este teamă ca nu cumva să rateze un produs în ediție limitată sau o ofertă în limita stocului disponibil.

Campanii CGU

Așa cum am discutat și în articolul trecut, conținutul generat de utilizatori angrenează comunitatea. În același timp, însă, îi poate determina pe prietenii followerilor unui brand să experimenteze FOMO cu privire la conținutul creat de aceștia pentru brandul respectiv. Mai știi acel Ice Bucket Challenge pe care toată luma voia să-l facă, fiindcă prietenii lor sau niște celebrități făcuseră deja provocarea? Până la urmă, cu toții avem încredere mai mare în ceea ce vedem că fac sau gândesc prietenii noștri reali sau virtuali.

Engagement pentru validare socială

Pe cât de mult ne displace să recunoaștem asta, sunt momente în care suntem influențați de efectul de turmă, iar validarea socială este bazată fix pe acest lucru. Practic, dacă mulți oameni dau un review pozitiv unui produs pe care nu l-ai încercat încă, vei vrea să-l încerci și tu doar pentru a face parte din comunitate. Sau, dacă multe persoane interacționează cu postarea unui brand, probabil vei dori să faci același lucru pentru a simți validarea socială. Astfel, engagement-ul trebuie să fie întotdeauna încurajat.

Exclusivitate

Cu toții vrem să ne simțim ca niște VIPuri din când în când, iar senzația asta este cu atât mai puternică cu cât ni se oferă „exclusivitate” la anumite produse sau servicii. Poți induce același sentiment prin crearea unui grup de Facebook unde se pot înscrie anumiți consumatori, care pot, astfel, să beneficieze de anumite avantaje sau recompense.

Conținut util

În efortul de a introduce FOMO în strategia de comunicare, nu uita să livrezi conținutul pe care utilizatorii n-ar vrea să-l rateze, ceva ce va face ca produsul sau serviciul tău să fie relevant pentru viața lor de zi cu zi.

 

În concluzie, FOMO este declanșat de experiența altor persoane. Asigură-te că le vei oferi consumatorilor mai mult decât un produs sau un serviciu: o experiență pe care nu vor dori să o piardă. Astfel, brandul rămâne relevant în lumea digitală și poate câștiga mai multă notorietate.